+90312446 2525

Çocuk Uykusuyla İlgili Bilmeniz Gerekenler

Çocuk Uykusuyla İlgili Bilmeniz Gerekenler

Çocuk Uykusuyla İlgili Bilmeniz Gerekenler

Neden Çocuğunuz Uykuya İhtiyaç Duyar?

Huysuzlanmasın diye değildir! Küçük bedenlerin gelişmek ve sağlıklı kalmak için uykuya ihtiyaçları vardır. Kalp de dahil olmak üzere tüm kasları uykuda kendilerini tamir ederler. Uyku aynı zamanda çocuğunuzun aç olup olmadığına dair belirtileri de kontrol eder, böylece kilosu da dengeli kalır.

Uyku Beyne Yardımcıdır!

Çocuğunuz rüyalar alemindeyken, beyni de günün anılarını depolar, bu şekilde çocuğunuz bunları daha sonra hatırlayabilir. Bu öğrenmenin en önemli noktasıdır. Çocuğunuzun okulda dikkatini toplayabilmesi için de uyuması gerekir. Uykusunu aldığında, ödevini daha çabuk bitirir ve daha az hata yapar.

Çocuğumun Ne Kadar Uykuya İhtiyacı Var?

Çocukların uykuya sandığınızdan da çok ihtiyaçları vardır. Yürümeye yeni başlayan bir çocuğunuz mu var? Günde toplam 11 ila 14 saat arasında uyumalıdır. 3 ve 5 yaş arası çocuklar daha az uykuya ihtiyaç duyarlar (11 ila 13 saat arası). Çocuğunuz 6 ve 13 yaş arasındaysa 9 ila 11 saat arası uyumalıdır. Gençler de 8 ila 10 saat arası uyumalıdır, fakat gerçek uyuma saatleri tabii ki farklıdır.

Çocuğumun Gündüz Uykusuna İhtiyacı Var Mı?

Çocuğunuzun gün içinde ne kadar uyuyacağı, gece ne kadar uyuduğuna bağlıdır. Yeni yürümeye başlayan bir çocuk 13 saatlik uykusunun 8 saat kadarını gece alabilir ve geri kalanını da kestirmelerle tamamlar. Çoğu çocuk 5 yaşından itibaren gün içinde kestirmeyi bırakır. Çocuğunuz o yaşta halen kestirmeye devam ediyorsa, daha erken uyuması gerekebilir.

Çocuğumun Yatmasını Nasıl Sağlarım?

Yatma vakti bir savaş olmak zorunda değil! Haftasonlarında bile belli bir rutine sadık kalın. Bu rutin rahatlatıcı bir duş, diş fırçalama ve tuvalete girme gibi şeyleri içerebilir, fakat varış noktası her zaman yatak odası olmalıdır. Gece lambasının ışığında kitap okumak gibi uyku öncesinde rahatlatıcı ve keyifli bir aktivite planlayın. Yatak odasının karanlık, ferah, sessiz ve ekransız olduğundan emin olun.

Gençler Vaktinde Uyuyabilir Mi?

İmkansız değildir ama kabul etmek gerekir ki, kolay da değildir. Gençlerin içsel saati onu gece geç yatmaya ve geç kalkmaya zorlar. Yatmaya hazır olsa da olmasa da gece ışıkları loş hale getirin. Yatak odasını ferah tutun. Çocuğunuza teknolojik aygıtlardan uzaklaşmasını söyleyin; televizyonu, cep telefonunu ve bilgisayarı kapatın.

Okul Daha Geç Mi Başlamalı?

Bu okullar ve ebeveynler arasında tartışmalı bir konudur ve kolay bir çözüm yoktur. Pek çok okul sabah 8’de başlar. Gençlerin bu saatten dolayı yeterince uyku alması zordur, zira çoğu 11’de yatmaz.  Okulun daha geç başlaması, çocukların akademik yönünü geliştirebilir. Araştırmalara göre, daha fazla uyuyan gençlerin notları ve yüksek standartlı testlerdeki puanları daha iyi olmaktadır.

Çocuğum Yeterince Uyuyor Mu?

Çocuğunuzun düzenli uyuyup uyumadığını yatağa yattıktan sonra 15 ila 30 dakika içinde uykuya dalıp dalmadığından anlayabilirsiniz. Sabahları da uyanma vakti geldiğinde daha kolay uyanır. Yataktan çıkıp çıkmadığından emin olmak için sürekli odasına gitmenize gerek kalmaz. Yeterince uyuduğunu gösteren diğer belirtiler de şöyledir: Okulda uyuyakalmaz ve kestirmeye ihtiyaç hissetmez.

Uyku Bozukluğu Olabilir Mi?

Çocuğunuzun uyku sorunları genellikle büyüme çağında normaldir. Fakat bazen bu sorunun arkasında tıbbi bir rahatsızlık yatar. Hormalasına, nefesleri arasındaki uzun sürekli duraklamalara veya uyurken nefes sorunu olup olmadığına dikkat edin. Uyku apnesi için muayene olması gerekebilir. Uyurgezerlik, kabuslar veya yatağa işeme de uyku bozukluğunun belirtileri olabilir. Ne yapabileceğinizi öğrenmek için çocuk doktorunuzla konuşun.

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (ADHD) Mu? Yoksa Yeterince Uyumuyor Mu?

Az uyku durumunda yetişkinler ve çocuklar aynı şekilde davranmazlar. Siz yavaşlayabilirsiniz ama çocuğunuz duvarlara atlayıp zıplamaya başlayabilir. Bu davranış ADHD’si varmış gibi gözükmesine neden olabilir. Çocuk doktorunuz neler olup bittiğini anlamanıza yardımcı olabilir. Çocuğunuzun ADHD’si varsa, araştırmalar yeterince uyumanın dikkat ve hiperaktivite konusunda ona yardımcı olabildiğini göstermiştir.

Güncelleme Tarihi: 25.10.2019
Dr. Ertuğrul Güler
Editör
Dr. Ertuğrul Güler
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
DEĞERLENDİR
TOPLAM 2 OY
PAYLAŞ
SORU SOR
Çocuk Doktoru İletişim Formu

Lütfen form alanlarını giriniz.

Bilgileriniz gizli tutulmaktadır.

Dr. Ertuğrul GülerDr. Ertuğrul GülerÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
0312 446 2525