Bebekler oturmaya başladıktan sonra aileyle beraber sofraya oturtulmalı ve kemirmesi için eline ayına uygun olarak ekmek, avokado, muz, humus, zeytinyağlı sebzeler gibi yumuşak sofra yemekleri verilmelidir.
Alerji riski taşımayan bebeklere sofradan pek çok farklı çeşit yedirilebilir. Dokuzuncu aydan itibaren bebekler çok hareketlenirler ve beslenmeye olan ilgileri azalır. Onuncu aydan itibaren aşırı tuzlu ve yağlı olmayan çoğu yemek yedirilebilir. Baklagiller bir yaş civarında başlanabilir. Bebekler bir yaşından itibaren erişkinlerin yiyebileceği her çeşit besini sindirmeye başlarlar.
Bebeklerin beslenme düzenleri ailenin beslenme düzeyine göre ayarlanmalıdır. Üç ana öğün, yeterli gelmiyorsa 1 ara öğün yeterlidir. Ara öğünden anlaşılan küçük bir dilim meyve, bir parça peynir ya da atıştırmalık yoğurt olabilir. Bir yaşından itibaren çocuğun her gün süt veya devam sütü içmesi şart değildir.
Ancak anne sütü varsa çocuk kendisi bırakana kadar devam edilmesi yararlıdır. Patates püresine ya da çorbalara ilave edilen süt yeterlidir. Süt içirmek yerine peynir, yoğurt, kefir gibi süt ürünleri tercih edilmelidir.
Çocuğun tadını bilmediği şeyi özlemeyeceği ve canının da çekmeyeceğini hatırlayarak zararlı atıştırmalıkları vermeyin, tattırmayın. Bu kural çikolata, şeker, kızartmalar için özellikle geçerlidir. Birinci yaştan itibaren beslenme için biberon yerine içme kabı, bardak ve kaşık kullanması önerilir. Biberon kullanımı yalnız su ile sınırlandırılmalıdır. Evin içinde biberonla dolaşmasına izin vermeyin. Elinde biberonla dolaşmaya izin verilen bebekler biberonu 2-3 yaşına kadar bırakamazlar. Biberon bağımlılığı diş çürüklerine ve diğer besinlere karşı ilgisizliğe, iştahsızlığa yol açabilir. Biberonu bıraktırmanın en kolay yolu biberonun yalnızca beslenme sandalyesi ve kucakta iken verilmesi ile olur. Yatmadan önce bebeğe içinde yalnızca su olan biberon verilebilir.
Bir yaşından itibaren büyüme hızı çok yavaşlar. Bir yaşından iki yaşına kadar senede en fazla 1-2 kg alırlar. Artık daha yavaş büyüdükleri için yedikleri miktar ve öğün sayısı da belirgin azalır. Bu aylarda yemek yeme alışkanlıkları da sıkça değişir. Yiyecekler konusunda daha seçici olmaya başlarlar. Genelde gün içerisinde sınırlı yiyeceklerden oluşan tek bir büyük öğün yerler. Sınırlı yedikleri yiyeceklerden sıkılıp bunların yerine yeni sınırlı yiyecekler seçebilirler.
15 ay civarındaki çocuklarda iki tip yeme alışkanlığı gözlenir; her muntazam üç öğün yerine tek büyük bir öğün yiyenler veya bir gün iştahlı olup iki-üç gün çok az yiyenler. Bu son derece normaldir. Çok az yiyen çocuklara öğünler arasında sağlıklı besinler verilebilir. Ancak diğer öğüne kadar beklerse acıkacağından yeme olasılığı artar. On beşinci aydan itibaren her öğün kaşık, çatal, bardak kullanması teşvik edilmelidir. 18 aylık olunca iştahı iyice azalabilir, daha da seçici olabilir. Yeterli beslenip beslenemediğini boy ve kiloda aynı büyüme eğrisinde kalması ile takip edilir. Yeterli büyüyorsa size göre hiçbir şey yemese bile rahatlayın. Açlıktan hiçbir çocuğun ölmeyeceği ve eninde sonunda acıkınca yiyeceği akıldan çıkarılmamalıdır. Yemiyor diye makarna, börek, bisküvi gibi sağlıksız yiyecekler verilmemelidir.
Ebeveynlerin sağlıklı besinler hazırlaması yeterlidir, yiyeceği miktar çocuğa bırakılmalıdır. Çocuğa ne yemek istiyorsun gibi sorular sorulmamalıdır, ayrıca ailenin ne yiyeceği sorumluluğu çocuğa bırakılmamalıdır. Yemeği bitirmesi için zorlanmamalıdır, oyun oynatılmamalıdır. Verdiğiniz yemeği yemezse yiyeceği bir yemek alternatifi bulmak zorunda değilsiniz. Biraz aç kaldığında bir sonraki öğün verilenleri yeni ve farklı olsalar bile yiyecektir. Bir öğün atlaması sağlığını bozmaz, tam tersine seçici olmasını, tek yönlü beslenmesini engeller. Acıkmış olunca genelde en sevmediği şeyleri bile yer.
Bağımsızlığını kazanmaya çalışırken her şeye hayır deme dönemi sofraya da yansır. Çocuklarda beslenme sorunları yaşamamak için yemek tartışma konusu haline getirilmemelidir. Ebeveynlerin görevi çocuklar az yese bile sağlıklı besinler yemelerini ve seçmelerini sağlamaktır. İki yaş bunalımı geçiren ve her şeye itiraz eden çocuğun ne kadar yemek yediği bizi ne kadar sevdiği veya dinlediğiyle ilişkilendirilmemelidir. Tam tersine yedikleri enerji ve besin gereksinimini karşılaması hedeflenmelidir.
Bu yaş grubunda beslenme ya da sofra polisine dönüşmemeye çalışın. Tam tersine keyifle ve huzurla yemek yerseniz çocuğunuz farkında olmaksızın sizden epey şey öğrenerek aynı tarzda beslenmeye başlar. Çocukların ağız tadı, tercihleri ve haliye ruhiyesi bu yaşlarda oldukça değişkendir. Bazen birkaç gün çok iyi yemek yerken sonra günde tek bir kahvaltıya düşebilir. Diğer öğünleri bir yudum yiyerek geçiştirebilirler. Günlük ne yediğinden çok 2 haftada toplam aldığı besin miktarını gözden geçirmek daha doğru olur.