Bebeklerimizin genel durumları göz önüne alınarak 2. veya 3. aylarda ailemizle tanışıyorum. Bu görüşmede aileye bebeğin ilk ayları ile ilgili bilgileri veriyor, eğer bebeğimizin keyfi yerinde ise ilk gelişimsel değerlendirmeyi yapıyorum.
Bu dönemden itibaren sağlıklı rutin kontrollerinde ailelerle görüşüyor ve aileleri dönemle ilgili bilgilendiriyorum. Çocukların yaş ve genel durumlarına göre gerekli sıklıkta gelişimsel değerlendirmeleri tekrarlayıp gelişimlerini takip ediyorum.
Gelişimsel değerlendirme için hangi araları tercih ediyoruz?
Temelde klinik bir test olması, kolay ve hızlı uygulanabilirliği nedeniyle Denver II Gelişimsel Tarama Testini kullanıyorum. Testin yeterli ya da uygun olmadığı durumlarda diğer gelişimsel değerlendirme kaynaklarını kullanıyorum.
Gelişimsel değerlendirme dışında hangi konularda çalışmalar yapıyoruz?
Tuvalet eğitimi gibi konularda da ailelerimizin ihtiyaçları doğrultusunda randevulaşarak değerlendirme ve danışmanlık yapıyorum.
Gelişim hamilelikte başlayıp ömür boyu süren (dil, motor, sosyal, duygusal gibi alanlardaki değişimin bütününü kapsayan ) bir süreçtir. Bebeklik dönemi çocukluk ergenlik yetişkinlik ve yaşlılık sürecinin tümünü kapsar. Gelişimin en hızlı olduğu dönem 0–6 yaş sürecidir.
Sağlıklı bir çocuk yetiştirmek için, özellikle yaşamın ilk yıllarında büyüme ve gelişimi sürekli takip etmek gerekir. Hayatın başında karşılaşılan sağlık problemleri ne olursa olsun önce büyümeyi ve gelişmeyi etkiler. Ayrıca büyümesi normal olan bir çocuğun gelişiminin de normal olacağı düşünülmemelidir. Bu oluşabilecek sorunların başlangıçta tespit edilmesine yardımcı olur. Erken tespit yardımı ile çocuğun ihtiyaçlarına yönelik desteği sağlanarak, soruna yönelik tedavi ya da önlemler en hızlı şekilde alınabilir.
Örneğin: Konuşma gelişiminde gecikme yaşanıyor. Doğumda işitme testleri yapıldığı için işitme kaybı hiç akla gelmeyebilir; ama gelişimsel takiplerde konuşmadaki gecikme değerlendirilerek testin tekrarı istenip gerekli tanı ve tedavi süreci hızlandırılabilir.
Bu konuda geliştirilmiş birçok test vardır. Bu testler kullanılarak çocuğun gelişim süreci değerlendirmelidir. Çocuk yaşına uygun ilerliyorsa bu sağlıklı bir dönemin göstergesidir. Ciddi bir sağlık sorunu başladığında çocukta ilk ortaya çıkacak belirti çocuğun büyüme ve gelişiminde duraksama ya da gerileme olacaktır. Bu değerlendirmeler tanılamaya yardımcı olurken aynı zamanda gerekli önlemlerin alınmasına, erken müdahale edilmeye veya sorunun çok kısa zamanda çözülmesine de fırsat verir.
Kullanılan testler standardize edildikten sonra kullanılırlar. Yani o ülkenin o bölgenin çocuklarına uygun olup olmadığı sınanmıştır. Gelişim uzmanı, yapılan testin çocuk için uygunluğunu göz önüne alarak uygulayacaktır.
Doğal ve Beklendik
İlgi Gerektiren
Profesyonel Yardım Gerektiren