4 Aylık bebek gelişimi: Yüzükoyun yatınca başını kaldırıp etrafa bakabilir. Renkleri ve uzağı görebilir. “Aa-uuu” gibi sesleri sık sık çıkarır. Ayaklarının üzerine bastırılmak istendiğinde basmayıp bacaklarını karnına doğru çeker. Gece uykuları bir miktar düzene girer. Nesnelere uzanmaya başlar. Birinci ayda sözü edilen refleks olarak yakalama davranışı kaybolur.
5 Aylik bebek gelişimi: Yüzükoyun yatınca başını kaldırıp dik tutabilir. Dönmeye başlayabilir. Düşmelere dikkat! Bu dönemde basmayabilir. Sesli (kıkır kıkır) gülebilir, bunu sizin de katılmanızla, konuşmanızla daha da arttırır.
Geceleri daha uzun uyur: 6-8 saati bulabilir. Bir elinde tuttuğu nesneyi diğer eline geçirebilir. Sırtüstü yattığında ayaklarını yakalayıp ağzına götürebilir.
6 aylik bebek gelisimi: Destekle oturabilir. Çıngırağı salladığınızda sesine döner. Oyuncaklara uzanır. Bu dönemde henüz basmaması normaldir. Yüzükoyun yatınca kollarını gergin tutarak baş ve omuzlarını, gövdesinin üst kısmını yataktan kaldırabilir. Anne-babası uzaklaşınca ağlayabilir. Eline aldığı her şeyi ağzına götürür.
Bu dönemde onunla “ce-e” benzeri oyunlar oynayın. Değişik sesler çıkaran oyuncaklar, çıngıraklar verin. Değişik sesler, müzikler dinletin. Bebeğinizi yıkarken, altını değiştirirken, beslerken onula konuşun.
Onun çıkardığı seslere siz de cevap verin, çıkardığı sesleri taklit edin. Onun ulaşabileceği mesafelere plastik, renkli, yaşına uygun oyuncaklar ya da plastik bardak, tabak gibi ev eşyaları koyarak almaya teşvik edin. Oyun malzemelerini seçerken güvenli olmalarına özen gösterin.
Büyük, renkli resimler, şekiller, kitaplar gösterin. Aynada kendisine baktırarak oynayın, bu arada ismini tekrarlayın. Bebek otururken avuçlayarak ya da parmakla kavrayarak alabilmesi için önüne üzüm, zeytin, leblebi gibi küçük şeyler koyun. Uzanıp almasına yardım edin. Kontrolünüz dışında kesinlikle vermeyin; yutması tehlikeli olabilir.
Bebek otururken her iki kulağın arkasından değişik sesler çıkarın. Sesleri dönüp aramasını bekleyin. Aynı şekilde değişik zamanlarda adıyla seslenin; başını çevirip sesi aramasını bekleyin. Bebeği gün içinde zaman zaman yüzüstü yatırın. Başını kaldırması için konuşun. Gerekirse göğsünün altına destekleyici yastık benzeri sert eşyalar yerleştirin.
Bebeğinizin yüzüne, ellerine, saçlarına sık sık dokunun. Bebeğe şarkı söyleyin; söylerken ellerini tutarak el çırptırın.
Güvenlik Kuraları
Hastalıkların erken bulgularına dikkat: Emmeme, kusma, ishal, sıvı kaybı, farklı bir huzursuzluk, fazla uyku, deri döküntüsü.