+90312446 2525

Rota Virüsü Tedavisi

Rota Virüsü Tedavisi

Rota virüsü nedir?

Rota virüsü ishale neden olan bir virüstür. İshale sıklıkla kusma, ateş ve sıvı kaybı eşlik eder. Rota virüsü nedeniyle her yıl dünyada 5 yaş altinda 25 milyon çoçuk şağlık kuruluşlarına götürülmektedir. Rota virüsü sebebiyle2 milyon hastaneye yatmakta ve 600 bini aşkın çocuk hayatini kaybetmektedir.

Rota virüsü hastalığının belirtileri nelerdir?

Hastalık, virüsü aldıktan 1-2 gün sonra başlar, bu dönemde bir bulgu göstermez. Ancak çoçuk enfeksiyonu yayabilir. Tipik hastalik bulguları şunlardır;

  • Kusma,
  • İshal,
  • Ateş.

Rota virüsü oldukça kolay bulaşan bir virüstür. Bir çok farkli tipi olduğu için hastalik defalarca geçirilebilinir. Ancak sonraki enfeksiyonlar ilkine göre daha hafif seyreder.

Rota virüsü nasıl bulaşır?

Hastanın gaytasinda bol miktarda bulunduğundan ve çevrede varlığını koruyabildiğinden rota virüsü; bulaşık, yiyecek, içecek, oyuncak vb. şeyler vasitasi ile kolayca bulaşabilmektedir. Solunum yolu ilede bulaşabildiğini gösteren az miktarda kayıt vardık. Ancak asil bulaşma gayta yolu ile olmaktadır.

Rota virüsü nasıl teşhiş edilir?

Tipik belirtilerinin yanında teşhis, hastadan alınan dışkı örneklerinin laboratuvarlarda incelenip rato virüsü antijeninin saptanmasiyla konulur.

Rota virüsü tedavisi

Rota virüsü hastalığının ilaci yoktur. Rota virüsü Tedavisi vücudun hastalıkla kaybettiğı suyun geri konmasi ile olur. Ağır vakalarda hastanede damardan sıvı verilerek tedavi edilir.

Rota virüsü nasıl önlenir?

Çoçukların ellerini yıkamak, daha iyi hijyen koşullarında yaşamalarını sağlamak önemli olsa da rota virüsü hastalığını anlamlı şekilde azaltmaktadır. Rota virüsü hastalığından korunmanın öncelikli ve etkin yolu aşılanmaktır.

Rota virüsü aşıları

Rota virüsünün bir çok tipi olduğu için hastalık defalarca olabilir. Ancak sonraki enfeksiyonlar hiç bir zaman ilki kadar ağır olmamaktadır. İşte aşılanmanın asıl amacı, ağır seyreden bu ilk enfeksiyonun doğal yolla değil aşı ile geçirilmesini sağlamaktadır.

Yani amaç aşı ile belirtisiz veya hafif seyirli hastalığı önlemek değildi, tıpkı doğal bağışıklıkta olduğu gibi ilk ağır enfeksiyonu önlemek, hastane yatışlarını, sağlık kuruluslarına başvuran hasta sayısını ve en önemlisi bu ağır ilk enfeksiyon nedeni ile oluşabilecek ölümleri azaltmaktır. Şu anda ülkemizde ruhsatlandırılmış 2 adet rota virüsü aşısı bulunmaktadir. Her ikiside ağız yolu ile uygulanmaktadır. Yapılan çalişmalar iki aşınında güvenli ve etkili olduğunu göstermektedir.

Aşılardan Monovolan Human Rotavirüs aşısı olan aşı 2 dozda yapılmaktadır. Ülkemizde önerilen takvimi 2. ve 4. aylarda yapılan 2 doz şeklindedir. Diğer aşı Pentavalan Human-Bovine Reassortant Rota virüs aşısıdır. Uygulanmasi 2,4,6 aylar olmak üzere 3 dozdur.

Rota virüsü kimlere yapılamaz?

  • Aşının etken maddesi veya bilesenlerinden birine aşırı duyarli olanlar,
  • Önce uygulanan rotavirüs aşısından sonra aşırı duyarlilik gösterenler,
  • Önceden invajinasyon (bağırsak düğümlenmesi ) geçirenler,
  • Bağışiklik sistemi bozuk olanlar,
  • Ateşli hastaliği olanlar,
  • İshal ve kusmasi olanlarda aşı uygulanmamali veya uygulanma zamani ertelenmelidir.

Özel Durumlar

  • Premature doğanlar (37 haftanın altinda doğum),
  • En az 6 haftalık olunca, klinik durumları değişken değil ise aşılanabilir,
  • Bağışıklık sistemi bozukluğu olan biri ile aynı evde yaşayanlar aşılanabilir,
  • Aşının çıkarilmasi veya tükürülmesinden sonra tekrar verilmesi gerekmez.

Rota virüsü aşısının diğer aşılarla beraber uygulanması

Rota virüs aşısı 2. ve 4. aylarda uygulanan karma aşılar, Hepatit B aşısı ve Konguge Pnomokok aşısı ile beraber verilebilir. Oral Polio aşısı ile rotavirüs aşısı ile arasinda 2 haftalik bekleme önerilir, burada rotavirüs aşısı önce uygulanmalidir. Rotavirüs aşısı civa ve thiomersal içermez. Şu an ruhsat almiş olan rotavirüs aşısıyla invajinasyon (bağirsak duğumlenmesi) arasinda bi ilişki bildirilmemiştir.

Güncelleme Tarihi: 27.10.2019
Dr. Ertuğrul Güler
Editör
Dr. Ertuğrul Güler
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
DEĞERLENDİR
TOPLAM 5 OY
PAYLAŞ
SORU SOR
Çocuk Doktoru İletişim Formu

Lütfen form alanlarını giriniz.

Bilgileriniz gizli tutulmaktadır.

Dr. Ertuğrul GülerDr. Ertuğrul GülerÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
0312 446 2525