+90312446 2525

Çocukları Okula Dönüşe Hazırlama

Çocukları Okula Dönüşe Hazırlama

Çocukları Okula Dönüşe Hazırlamak

Yaz mevsiminin son günleri, yeni okul yılına hazırlık çanlarını da beraberinde getiriyor.  Defter, kitap almak işin kolay yanı. Daha soyut adımlarla, bu geçiş sürecini kolaylaştırmanız mümkün. İşte çocuğunuzu ve kendinizi okula dönüşe hazırlamak için kullanabileceğiniz 9 yöntem.

Çocukları Okula Dönüşe Hazırlamada 9 Yöntem

1. Okul Düzenini Geri Getirin

Yaz mevsiminin son birkaç haftasını okul düzenini yeniden kurmak için kullanın. Çocuğunuzun her sabah aynı saatte kalkmasını ve kıyafetlerini giymesini sağlayın. Kahvaltı, öğle yemeği ve atıştırma öğünlerini, çocuğunuzun okulda göreceği öğün saatlerine denk getirin.

Ayrıca, çocuğunuzun sabah evden erken çıkmaya alışması da önem taşıdığından, okuldan önceki bir veya iki hafta boyunca onu sabahları evden çıkaracak aktiviteler planlayın. Bu süreç çalışan ebeveynler için daha zor olabiliyor. Ancak, kahvaltı sonrasında pijamalarıyla televizyon izlemek gibi yaz alışkanlıklarını geride bırakmış bir çocuğu okul telaşı başladığında sabah evden çıkarmak çok daha kolay olacaktır.

2. Bağımsızlığını Destekleyin

Sınıfın kapıları kapandığında, çocuğunuzun birçok şeyi kendi başına yapması gerekecek. Yaşına göre üstlenebileceği sorumlulukları ona önceden anlatarak, çocuğunuzu bu bağımsızlığa hazırlayabilirsiniz.  Bu sorumluluklar okul malzemelerini düzenlemek, ödevleri not almak ve eve ödev getirmek olarak sayılabilir. Çocuğunuz küçük de olsa, ona okulda özgüven ve bağımsızlık kazandıracak bazı beceriler sunabilirsiniz.  Küçük çocuğunuza kendi ismini yazmayı ve kendi ayakkabılarını bağlamayı gösterip, pratik yapmasını sağlayabilirsiniz. Çocuğunuz temel ihtiyaçlarını bir yetişkine bağlı olmadan karşılayabiliyorsa, okul dönemine geçişiniz çok daha kolay olur.

3. Bir Başlangıç Noktası Belirleyin

2012 yılında Amerikan Okul Danışmanları Derneği tarafından Yılın Okul Danışmanı seçilen Pfleger, “Ebeveynler ve öğretmenler çocukların sorumluluk almasına yardım etmek için ellerinden geleni yapmalı,” diyor. Evde okul veya beslenme çantası gibi okul malzemeleri için kalıcı bir alan belirleyerek, sabah telaşından kurtulabilirsiniz.  Ayrıca, çocuğunuza okula götüreceği malzemelerin bir listesini hazırlatabilir ve bu listeyi ön kapının yakınında bir yere asabilirsiniz.

4. Bir Ödev Yeri ve Zamanı Belirleyin

Ödevleri, çocuğunuzun rutininin bir parçası haline getirerek gündelik mücadelelerden kurtulabilirsiniz. Çocuğunuzun evde yapacağı çalışmalar için bir yer ve zaman belirleyin. Pfleger’e göre, “Belirlediğiniz yer mutfak masası dahi olsa, çocuğunuzun ödevini her gün nerede ve ne zaman yapacağını bilmesi gerçekten olumlu bir etki yaratır.” Özellikle çocuğunuz küçükse, o ödevini yaparken ona yardıma hazır olmaya çalışın.  Bu sırada gazete okuyabilir veya akşam yemeğini yapabilirsiniz. En önemli nokta, çocuğunuzun ilerlemesini kontrol etmek için yakınında olmanızdır.

5. Okul Sonrası için Planlama

Bazen okullar  çalışan ebeveynler işten çıkmadan önce dağılır. Dolayısıyla, çocuğunuzun öğleden sonra nereye gideceğini veya bu sürede evde kimin bulunacağını belirlemek çok önemlidir. Çocuğunuzun okuluna,  bir aktivite kulübüne danışarak bir okul sonrası program bulabilirsiniz. Mümkünse, programınızı ilk birkaç okul gününde öğleden sonraları çocuğunuzla birlikte evde olacak şekilde ayarlamaya çalışın. Bu ayarlama, çocuğunuzun yeni programa ve öğretmenlere alışmasına yardımcı olabilir.

6. Hastalıklara Karşı bir Uyum Planı Geliştirin

Çocuğunuz okulda hastalanır ve okul hemşiresi sizi onu okuldan almak üzere ararsa, çalışan bir ebeveyn olmanın zorluğunu bir kez daha hissedebilirsiniz. . Okul başlamadan önce, çocuğunuz hastalandığında onu emanet edebileceğiniz güvenilir bir bebek bakıcısı belirleyin veya bu sorumluluğu alabilecek bir ebeveyn grubu oluşturun.  Okulun bu konudaki politikasına bakmayı da unutmayın. Çocuğunuzu okuldan almasına izin verdiğiniz kişilerin listesini yaparak, bununla ilgili formları imzalamanız gerekebilir.

7. Tanışma ve Uyum Toplantılarına Katılın

Okullarda her okul yılının başlangıcından önce tipik uyum ve bilgilendirme toplantıları düzenlenir. Bu toplantılar, sizin öğretmenler, okul danışmanları, müdürler ve en önemlisi büro elemanları gibi kilit oyuncularla taşınmanız için güzel fırsatlar sunar.

8. Öğretmenlerle Konuşun

Çocuğunuzun okula gitme sebebi kuşkusuz öğretmenlerdir. Çocuğunuzun öğretmenleriyle konuşurken, onların ödev konusundaki yaklaşımını sorun. Bazı öğretmenler, çocukların yeni becerilerde pratik yapması için ödev verirken, diğerleri çocukların yaptığı ödevlerin doğruluğuna odaklanır. Sınavların ve önemli ödevlerin tarihlerini öğrenerek, çocuğunuzun bunlara göre plan yapmasına yardımcı olabilirsiniz. Örneğin, Cuma sabahı önemli bir sınav olacaksa, Perşembe akşamına çok yüklenmemeniz gerektiğini bilebilirsiniz.

9. Okul Düzenini Ailecek Planlayın

Çocuğunuzla birlikte çalışarak, okulda başarı sağlayacak bir plan yapabilirsiniz. Örneğin, çocuğunuzla birlikte oturup bir düzen şeması hazırlayın. Çocuğunuza okuldan eve geldiğinde ne yapmak istediğini sorun. Dışarıda oynamak mı, ödev yapmak mı istiyor? Yanıtlarını şemaya yazın. Vaillancourt’a göre, “Çocuklar kendi düzenlerini ve beklentilerini ne kadar sahiplenirse, bu düzeni takip etmek konusunda o kadar istekli oluyor.”

Güncelleme Tarihi: 25.10.2019
Dr. Ertuğrul Güler
Editör
Dr. Ertuğrul Güler
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
DEĞERLENDİR
TOPLAM 0 OY
PAYLAŞ
SORU SOR
Çocuk Doktoru İletişim Formu

Lütfen form alanlarını giriniz.

Bilgileriniz gizli tutulmaktadır.

Dr. Ertuğrul GülerDr. Ertuğrul GülerÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
0312 446 2525