+90312446 2525

Bebeğiniz Sebepsiz Yere Ağlarsa

Bebeğiniz Sebepsiz Yere Ağlarsa

Bebeğiniz Sebepsiz Yere Ağlarsa!

Karnı tok mu? Evet. Bezi temiz mi? Evet. Ateşi yok değil mi? Yok.

Peki, öyleyse bebeğiniz neden ağlıyor? Bebeklerin ağlamak için kendi nedenleri vardır. Ama en ebeveynler bile bebeklerinin aklını okuyamazken, bebekler de ne olduğunu sözcüklerle anlatamaz.

İşte sizin için denenmiş bazı yöntemler:

Emme ihtiyacı: Emme hareketi bebeğin kalp atış hızını düzenleyebilir, midesini rahatlatabilir ve rahatsız uzuvlarını sakinleştirebilir. Bebeğinizin emmesi için emziğini veya parmağınızı verin. Bırakın keyfini çıkarsın.

Sarılmak ve Kundaklamak: Yeni doğan bebekler, rahimdeki gibi bir sıcaklığı ve güvenliği hissetmekten hoşlanır. Bu duyguyu yeniden yaşatmak için, bebeğinizi bir battaniyeyle kundaklamayı, kucaklamayı veya omzunuza yatırmayı deneyin. Kundaklanmayı veya sarılmayı çok kısıtlayıcı bulan bazı bebekler, ritmik hareketler veya emzik emme gibi diğer rahatlatma yöntemlerine daha iyi yanıt verir.

Kızım kundaklanmaya bayılıyor... HEM DE SIKI SIKI. Kundak ne kadar sıkı olursa, gülümsemesi de o kadar büyük oluyor.

Müzik ve Ritim: Müzik çalabilir, bir ninni veya en sevdiğiniz şarkıyı söyleyebilir ve odanın içinde dans edebilirsiniz. Bebeğinizin neye yanıt verdiğini görmek için, farklı müzik türlerini deneyin.

Bebeğimizi rahatlatmanın yolunu, müzik çalmakta ve onunla dans etmekte bulduk. İki şarkıdan sonra vücudu rahatlıyor ve hatta bazen uykuya dalıyor. Ritim ve hareket yetiyor.Elektrikli süpürgenin çıkardığı gürültü çok da rahatlatıcı olmayabilir ama birçok bebek, diğer tüm gürültüleri arka planda bırakan ve rahimde devamlı olarak duydukları vücut seslerine benzeyen sürekli ve monoton bir sesle rahatlatılabiliyor.

Bebeğimi rahatlatan şeylerden biri de su sesi. Bebeğim kucağımdayken, musluğu açıp, kulağına en sevdiği şarkıyı mırıldanıyorum. Birkaç dakika içinde sakinleşiyor!Banyo fanının çıkardığı ses de çok işe yarıyor. Bebeğimi banyoya götürüyorum ve fanı açıyorum. Birkaç saniye içinde sakinleşiyor. İki oğlum da süpürgenin sesine bayılıyor. Şimdi beş yaşında olan oğlum bebekken, yatak odasının dışında süpürgeyi çalışır halde bırakıyordum.Sürekli ve monoton sesin bebekleri rahatlattığını okumuştum.

Çocuk doktorunun önündeki çeşmenin sesinin birkaç dakikalık bir kaydını aldım. Şimdi oğlum ne zaman mızmızlanırsa, evdeki teybimde bu kaydı çalıyorum. Birkaç saniye içinde oğlum sakinleşiyor. Oğlum doğmadan önce çok gitar çaldığım için, gitarımın sesleri de işe yarıyor.Bazen, kapıyı açıp bebeğinizle birlikte dışarı çıkmak ağlamayı bir anda durdurabilir. Bu işe yaradıysa, o anın tadını çıkarın. Etrafınıza bakın, gökyüzüne bakın, bebeğinize evinizin etrafındaki dünyayı anlatın – bu çıkmaz bir sokak da olabilir, hareketli bir şehir merkezi de.

Ilık Su: Temiz havada olduğu gibi, ılık su da bebeğinizi sakinleştirebilir ve gözyaşlarını dindirebilir. Banyodan farklı olması için, bebeğinizi kollarınızda tutarak duşun altında tutun. Bazı bebekler bu ortamabayılabilir ama bebeğiniz gürültüden veya sıçrayan sudan hoşlanmazsa onu zorlamayın. Yalnızca duşunuzun kaymaz tabanlı olduğundan emin olun.

Hareket: Kollarda veya taşıyıcıda taşınmanın sağladığı hareket yeterli olabilir. Bebeğinize bu hareketi sallanan sandalye, salıncak veya sallanan bebek koltuğu ile de sağlayabilirsiniz; bebeğinizi çalışan çamaşır makinesinin üzerinde bir araç koltuğuna yerleştirmek (ama sakın yalnız bırakmayın )veya bebek arabasında ya da aracınızda gezdirmek de bir seçenek olabilir.

Bebeğim “akşam mızmızlığına” başladığında, onu kollarıma alıyorum ve bir egzersiz topunun üzerinde birlikte zıplıyoruz. Böylece hem o sakinleşip uykuya dalıyor, hem de ben bir yandan onu kollarımda tutarken, bir yandan da biraz egzersiz yapmış oluyorum.

Masaj: Çoğu bebek dokunulmaya bayılır. O yüzden, bebek masajı tam da aradığınız şey olabilir. Hareketleri sıkı sıkıya uygulamak için endişelenmeyin – nazik ve yavaş uyguladığınız her hareket bebeğinizi rahatlatacaktır.

Her şeyi denememe rağmen bebeğim hala ağlıyorsa, rutine baştan başlıyorum. Tüm kıyafetlerini çıkarıyorum, bezini değiştiriyorum, vücudunu rahatlatıcı bir losyonla ovuyorum, kıyafetlerini giydiriyorum, ona sarılıyorum ve hala ağlıyorsa, onu besliyorum. Her zaman işe yarıyor.

Ağlayan ve sakinleştirilemeyen bir bebek, ebeveynler için yoğun bir stres kaynağıdır. Neyse ki, bebeğiniz büyüdükçe, kendisini daha iyi sakinleştirebilecek ve ağlamalar büyük ölçüde sona erecek.

Kendinizi strese sokmayin

Bu arada, hem bebeğiniz hem de kendiniz için endişelenip, kendinizi suçlu hissetmeyin.   Bu sürecin sonunda, daha sabırlı ve sevgi dolu bir anne veya baba olacaksınız. Sınırınıza dayandığınızı hissettiğinizde, şu ipuçlarından yararlanın:

  • Bebeğinizi güvenli bir yere yerleştirin ve bir süre ağlamasına izin verin,
  • Bir arkadaşınızı veya akrabanızı arayarak, tavsiye alın,
  • İşleri belirli bir süre için güvendiğiniz bir kişiye bırakın,
  • Dikkatinizi dağıtmak için sakinleştirici bir şarkı dinleyin,
  • Derin derin nefes alın,
  • Kendinize şunu hatırlatın: ağlamak bebeğinize zarar vermez ve bebeğinizin sadece ağlayıp rahatlamaya ihtiyacı olabilir,
  • Kendi kendinize şunu söyleyin: “Bebeğim büyüyecek ve bu dönemden çıkacak”,
  • Ne yaparsanız yapın, gerginliğinizi bebeğinizden çıkarmayın.

İlk çocuğumu yeni kucağıma aldım. Gece uykusuz kalmak ve bez değiştirmek sorun değil ama bebeğimin ağlaması biraz yorucu olabiliyor. Bebeğimle birlikte çok ağladım. Bazen aşırı derecede gerildiğimi hissettiğimde, bir adım geri çekiliyor, derin bir nefes alıyor, bebeğimi eşime veriyor ve “şimdi kendime zaman ayırmam gerek,” diyorum.

Oğlum sebepsiz yere ağladığında, ona kitap okumaya ve resimler göstermeye çalışıyorum. Bazen sadece gazı oluyor. Bu durumda karnının üzerine yatırıyorum, yardımı oluyor. Gazı yokken de sadece ağlamaya ihtiyaç duyduğunu düşünerek, beş dakika ağlamasına izin veriyorum.

Ondan sonra onu sakinleştirmeye çalışıyorum.Biri bana bir zaman şöyle demişti: “Herkesin bazen ağlamaya ihtiyacı olur. Ağlamaya ihtiyacın varken, birinin ağlamana izin vermediğini ve ağlamanı durdurmak için elinden geleni yaptığını düşün,” demişti. Kendime hep bunu hatırlatmaya çalışıyorum. Şimdi sadece bebeğime sarılıyorum ve ağlamasına izin veriyorum. Orada olduğumu biliyor ve kendini iyi hissettiğinde, ağlaması da duruyor.Ağlama nöbetlerinde, bebeğimi bir süre beşiğinde bırakmanın kötü bir şey olmadığını öğrenmem biraz zaman aldı.

Yorgun ve gergin bir anne veya baba için, ağlama nöbetinden beş dakika uzaklaşmak bazenrahatlamak ve bebeği sakinleştirmeye ve ağlama nedenlerini aramaya devam edecek enerjiyi geri kazanmak için yeterli olabiliyor.

Güncelleme Tarihi: 25.10.2019
Dr. Ertuğrul Güler
Editör
Dr. Ertuğrul Güler
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
DEĞERLENDİR
TOPLAM 14 OY
PAYLAŞ
SORU SOR
Çocuk Doktoru İletişim Formu

Lütfen form alanlarını giriniz.

Bilgileriniz gizli tutulmaktadır.

Dr. Ertuğrul GülerDr. Ertuğrul GülerÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
0312 446 2525