+90312446 2525

Bebekler Neden Ağlar?

Bebekler Neden Ağlar?

Bebekler Neden Ağlar?

Kabul edelim bebeklerimizin ağlamasınıdan bir kaçış yolumuz yok. Açlığını, korkusunu, acısını, uyku ihtiyacıni ve daha fazlasını sadece ağlayarak bize anlatmaya çalışan bebeklerimizin neden ağladığını bir çok zaman anlamakta güçlük çekeriz.

Fakat aileler olarak bebeğimizin ne demek istediğini nasıl anlayacağız? Özellikle ilk günlerde neden ağladığı konusunda bir tahminde bulunmak zor olabilir.

Bebeklerin Ağlama Nedenleri

Sizin için en genel bebek ağlama nedenlerini bir araya getirdik. Eğer bebeğiniz ağlıyorsa ve nedenini hala bulamadıysanız, listemizi gözden geçirerek, işinize yarayacak bir fikir edinebilirsiniz;

  1. Açlık,
  2. Kirli bebek bezi,
  3. Uyku ihtiyacı,
  4. Kucak isteği,
  5. Mide ağrısı,
  6. Çok sıcak veya çok soğuk,
  7. Gaz çıkartma isteği,
  8. Ufak ayrıntılar,
  9. Diş çıkartma,
  10. Daha az ilgi isteği,
  11. Daha fazla ilgi isteği,
  12. İyi hissetmeme,

1- Açlık: Bu büyük ihtimalle bebeğiniz ağlamaya basladiginda, ilk aklınıza bebeğinizin aç olduğu gelecektir. Bebeğinizin açken nasil davranışlarda bulunduğunu öğrenerek, bebeğinizi ağlamaya başlamadan besleyebilirsiniz. Yeni doğanlar için bazı işaretler; telaş, şapırtı dudak yalama, elini ağzına götürme ve elinizi uzattığınızda, başını elinize doğru döndürerek yaklaştırması.

2- Kirli Bebek Bezi: Bazı bebekler altını ıslattıklarında hemen belli ederken bazıları sıkılarak bir süre dayanabilirler. Bebeğiniz ağlamaya başladığında hemen kontrol etmekte fayda var.

3- Uyku İhtiyaci: Bebeklerimiz ne kadar şanslı değil mi? Yoruldukları an her an her yerde uyuyabiliyorlar. Veya biz mi o şekilde düşünüyoruz? Aslında bebeğinizin uykuya dalmasi sizin düşündüğünüzden daha zor olabilir. Kafasını koyup hemen uyuyamaz ve ağlamaya başlayabilir, bu durum özellikle bebekler daha yorgun olduğunda gözlemlenir.

Hasta Yorumu: 5 haftalık kızımın ciddi bir sorunu olduğunu düşünerek doktorumuzu bir kaç kez rahatsız ettik. Bebeklerin gerçekten yorgun olduklarında ne kadar huysuz olduklarını okuduktan sonra esnemeye başlamasıyla, uykuya yatırmaya başladık. Takip eden günlerde çok daha az ağladı ve gaz çıkartma sorunları azaldı.

4- Kucak İsteği: Bebekler sürekli kucakta olmak ister. Ebeveynlerin suratlarını görmeyi, seslerini duymayı, kalp atışlarını duymayı ve hatta onlara özel kokularini hissetmeyi severler. Bazen ağlayan bir bebek daha yakın kucaklanmak istiyor olabilir. Çok fazla kucakta tutarak bebeğimi kızdırır mıyım diye düşünüyorsanız, bu düşüncenizi rafa kaldırabilirsiniz. İlk aylar için bu mümkun değildir, hatta yorgun kollarınız için göğüs taşıma çantası almayı düşünebilirsiniz.

5- Mide Ağrısı: Mide ağrıları gaz ile birlikte bebeklerde çoğu zaman ağlamaya yol açar. Eğer bebeğiniz yemeğini yedikten sonra ağlamaya başlıyorsa bir çeşit mide ağrısı çekiyor olabilir. Bebeğiniz günde 3 saat süren ve haftada 3 gün tekrarlayan ağlama seanslarını tekrarlıyorsa mutlaka doktorunuza danışınız. Her yemek sonrasında tekrarlamayan durumlar genel olarak mide ağrısı olarak tanımlanmaz. Bu durumlar genelde gaz ağrısıdır, gaz ağrısı sadece bebeğiniz yemeğini yedikten hemen sonra değil bir süre sonra da ortaya çıkabilir. Bu durumlarda basit gaz çıkartma yöntemlerini uygulaybilirsiniz.

6- Çok Sıcak veya Çok Soğuk: Bebeğinizin bezini değiştirirken veya poposunu ıslak mendil ile silerken bebeğiniz üşüyebilir ve ağlayarak tepki verebilir. Yeni doğan bebekler sarıp sarmalanmayı ve sıcak olmayı sever ama çok sıcak bebeğinizin ağlamasına yol açabilir. Kural olarak bebeğinize, sizin giymeniz gereken giysi uzerine ek bir kat giysi giydirmektir. Sıcak ve soğuk karşılaştırıldığında, bebekler soğuk nedeniyle çok fazla ağlarlar. Sıcak bir çok bebeği çok rahatsız etmez.

 7- Gaz Çıkartma İsteği: Geğirme ve gaz çıkartma isteği bebeklerde her zaman olmaz fakat beslenme sonrasında, bebeğinizin tek ihtiyaç duyduğu şey bir geğirik olabilir. Bebekler meme veya biberondan süt emerken hava yutarlar, bebeğiniz yuttuğu havayı çıkartamazsa rahatsızlık duyacaktır.

8- Ufak Ayrıntılar: Akla gelmeyen durumlardan biri, bebeğinizin saçı çok sıkı toplandığından kan akışını engelliyor olabilir. Bu, nedensiz yere ağlayan bebeklerde doktorların ilk kontrol ettikleri noktadır. Bunun yanında, bazı bebekler yünlü giysilere veya elbiselerin içerisinde bulunan etiketlere karşı bebeğiniz hassas olabilir. Bu durum bebeğinizin ağlamasına yol açıyor olabilir, bebeğinizin neden ağladığına anlam veremiyorsanız değişik bir elbise deneyebilirsiniz.

 9- Diş Çıkartma: Bebeklerde diş çıkartma süreci çok acılı bir dönemdir, dişler, diş etlerini iterek ve keserek çıkar. Eğer bebeğiniz acı içinde gözüküyorsa ve siz buna anlam veremiyorsanız, elinizle diş etlerini hissetmeye çalışın. Eğer bir sertlik hissediyorsanız, bebeğiniz diş çıkartıyordur. Genelde, bebekler 4 – 7 aylar arasında diş çıkartırlar fakat daha erken görüldüğü durumlarda gözlemlenmektedir.

10- Daha Az İlgi İsteği: Bebeğiniz etrafındaki tüm olayları ve nesneleri inceleyerek sürekli yeni bilgiler öğrenir. Fakat bazen alışık olmadiği ses ve ışıkların olduğu bir ortamda elden ele dolaştığında, olup biteni işleyemeyebilir. Ağlamak bazen bebekler için “yeter” demektir. Bu gibi durumlarda ebeveyn kucağı veya bebeğin ilgisini daha sakin bir olaya çekmek bebeğinizi rahatlacaktır.

11- Daha Fazla İlgi İsteği: Bazı bebekler daha dışa dönuk ve etraflarındaki dünyayı keşfetmek için denemeye daha açık olabilir. Bu tarz bebekler genelde ilgilenebilecekleri bir olay veya nesne bulamadıklarında ağlamaya başlarlar. Bebeğinizi sürekli meşkul etmek sizin için yorucu olabilir. Bebeğinizin etrafi izlemesine olanak veren göğüse bağlanan taşıyıcılar veya sırt taşıma çantaları bebeğinizin sizi yormadan öğrenmesine yardımcı olacaktır.  Diğer bebeklerle iletişim halinde olmak, hem bebeğinizi hem sizi rahatlatacaktır, Planlarınızı yaparken daha çok bebeğin olduğu yerleri tercih etmelisiniz.

12- İyi Hissetmeme: Bebeğinizin temel ihtiyaçları karşılanmış ve rahat olmasına rağmen ağlıyorsa, ateşini ölçmelisiniz. Ateş hakkında Ateş Dost mu düşman mı? Yazımızı okuyabilirsiniz. Ateş bir çok hastalığın habercisidir, yüksek ateşte mutlaka doktorunuza danışınız. Bebeğiniz hasta iken, aç veya sinirli olduğu duruma gore daha farklı ağlar ve tepki gösterir. Bebeğiniz ağlıyorsa ve normalden farklı bir durum olduğunu düşünüyorsanız, doktorunuzu aramakta tereddüt etmeyiniz.

Güncelleme Tarihi: 25.10.2019
Dr. Ertuğrul Güler
Editör
Dr. Ertuğrul Güler
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
DEĞERLENDİR
TOPLAM 6 OY
PAYLAŞ
SORU SOR
Çocuk Doktoru İletişim Formu

Lütfen form alanlarını giriniz.

Bilgileriniz gizli tutulmaktadır.

Dr. Ertuğrul GülerDr. Ertuğrul GülerÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
0312 446 2525