Aşısını olduğumuz bir çok hastalık artık görülmemektedir, o zaman bu aşılara gerek yoktur gibi bir yanlış anlaşılma vardır. Ama bu doğru değildir. Aşı, gelişmiş ülkelerde çocuk felci,difteri tetanoz, boğmaca, kızamık,
Özellikle kızamık-kabakulak-kızamıkçık aşısının otizmle ilgisi olduğu 1998 yılınca ciddi bir tıp dergisi olan lancet te yayınlandı. Ancak takip eden yıllarda bu konuda yapılmış birçok araştırma bunu göstermedi ve lancet dergisi 2004 yılında kısmen 2010 yılında ise tamamen bu yazıyı kaldırmıştır. Bu makalenin yazarının doktorluk lisanı iptal edilmiştir. 2011 de 1.256.407 çocuğu içeren bir çalışma ve 9920 çocuğu içeren başka bir çalışma ile KKK aşısı ile otizm arasında ilişki olmadığı gösterilmiştir.
Yapılan çalışmalarda aşı olanlarla olmayanlar arasında bu tür hastalığa yakalanma riski açısından bir fark bulunamamıştır.
Grip ciddi bir hastalık gibi görülmemektedir ancak bu her zaman böyle değildir. 20.yy da 3 pandemide milyonlarca insanın ölümüne yol açmıştır. 2009-2010 da influenzaya bağlı 18.449 ölüm bildirilmiştir. Influenza nın zatürre, ensefalopati, kalp kası enfeksiyonu gibi bir çok komplikasyonu vardır. Yaşlılar, bebekler, hamilelerde özellikle yanında diyabet, kalp hastalığı gibi kronik hastalığı olanlarda ölümle sonuçlanabilmektedir. Grip aşısı şiddetle tavsiye edilir.
Bir çok aşı hamilelerde güvenle yapılabilir. İki aşı varki hamilelerde yapılamsı özellikle önemlidir. Birincisi Difteri-Aselüler Boğmaca-Tetanoz; bir diğeri grip aşısıdır. Hepatit B, pnömokok polisakkarit ve menenjit aşıları çalışılmış ve hamilelere güvenle yapılabilecek diğer aşılardır.
Canlı Virüs Aşıları: Su çiçeği ve KKK aşılarının hamilelere yapılması önerilmez.